Hvor stor en betydning har omslaget for en vinyl?

08 september 2021
Anders Lundtang Hansen

Med omslaget til en vinyl mener vi her ikke selve coveret og forsidetrykket, men den indpakning, som en ny vinyl bør komme i.

Som regel er det en omgang gennemsigtig plastik, som pladen er pakket ind i; før da kan den være ankommet eller købt indpakket i en papæske eller tilsvarende, men den er ikke så vigtig i denne sammenhæng og nok endnu sjældnere at finde.

For lad os sige, at man påstår at have en sjælden vinyl liggende i sin papindpakning, der aldrig er pakket ud, så kan man jo ikke bevise det uden at pakke den ud – og så vil værdien alligevel falde, hvorfor man ikke går så meget op i denne ydre indpakning, der mest skal være med til at beskytte udgave, når den bliver transporteret.

Transporten kan så være fra distributør, til forretning, ud til kunden eller i en anden retning.

Det er også en af grundene til, at plastikken til vinylen er gennemsigtig: Så kan man tydeligt se, hvad det er for en vinylplade, man har med at gøre her.

Hvad betyder den indpakning for en vinyl?

Den indpakning kan bedst beskytte mod støv og smuds, da den ikke kan modstage lettere slag, som for eksempel papindpakningen kan.

Plastikken er din garanti for, at vinylen er helt ny, og det er som regel også udenpå denne, at man sætter et prisskilt, så man ikke ødelægger vinylcoveret med et klistermærke med en pris på.

Har man at gøre med den originale plastikindpakning, når man finder en ældre udgave af en vinyl, og denne ikke er brudt, så er der tale om et virkelig sjældent eksemplar tit og ofte, hvis udgaven også er trykt i begrænset oplag.

Det kan være med til at gøre, at værdien på skiven vil stige.

Men hvis man skal lytte til LP’en her, så er man nødt til at bryde plastikomslaget.