Sådan undgår du ligtorne

07 juni 2022
Marie Pedersen

advertorial

Hvis du har prøvet at have en ligtorn, så ved du, hvor besværligt det er, og hvor ubehageligt det føles. Her kan du læse mere om, hvad ligtorne er, og få et par tips til, hvordan du undgår dem.

Hvad er ligtorne?

Ligtorne er en fodlidelse, der opstår hvis din fod er udsat for vedvarende tryk. Det sker typisk hvis du går i for små sko. Ligtorne opstår nemlig når huden bliver presset sammen på et koncentreret område i længere tid ad gangen. Huden og vævet kan i visse tilfælde blive presset helt ned til knoglen.

Det kan være meget smertefuldt og utroligt generende. Hvis du har fået en ligtorn, er det en god idé at opsøge en fodklinik. Find f.eks. en fodklinik i Fredericia.

fodklinik

Tips til at undgå ligtorne

Det første du skal gøre for at undgå ligtorne, er at sikre dig, at dit fodtøj passer. Sørg for at det hverken er for småt eller for stort. Derudover skal du sørge for, at dine fødder er helt tørre, inden du tager sko og strømper på.

Hvis der er fugtigt rundt om dine fødder i løbet af dagen, vil der automatisk forekomme mere gnidning fra skoene. Det er desuden vigtigt at du plejer dine fødder, ved bl.a. at tage fodbad og bruge en fodfil til at fjerne døde hudceller. På den måde undgår du hård hud på fødderne, hvilket også kan spille en rolle, hvis du har tendens til at få ligtorne. 

Behandling af ligtorne

Der er forskel på ligtornehud og ligtorne. Ligtornehud kan fjernes ved at blødgøre og pleje huden, så det opløses. Du kan bl.a. bruge en creme til hård hud. Til ligtorne kan du også få produkter, der kan påføres, og som nedbryder den hårde hud. Når den er blødgjort, kan du bruge en lille skraber eller en fil til at skrælle de øverste lag af ligtornen.